~~~* GuLai DaGinG *~~~
1 biji bawang besar
3cm kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
3 cawan air*
1/2 cawan santan pekat
1 sudu besar serbuk ketumbar*
1 sudu teh rata serbuk jintan putih*
1 sudu teh penuh serbuk kunyit*
kerisik* , garam secukup rasa
minyak untuk menumis - daun kari
daging*
kentang
Bahan2 untuk dikisar*
12-15 tangkai lada kering
1.5sm halia
1 batang serai
1 sm lengkuas
Cara membuatnya;
1. Panaskan minyak tumiskan bawang besar, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis dan daun kari
2.Masukkan bahan bertanda (*) yg telah digaul bersama bahan2 kisar.
3. Biarkan beberapa minit sehingga berbau wangi dan pecah minyak.
4. Tuangkan air dan renihkan dengan apikecil sehingga daging empuk.
5. Masukkan kerisik dan santan pekat dan kacau. Masakkan anggaran 2-3 minit sebelum memasukkan ubi kentang. Masukkan garam secukup rasa dan masaklah hingga kentang empuk...
~~~~ SeLaMaT MeNjAmU SeLeRa~~
~~
No comments:
Post a Comment