4 cawan beras basmathi (dibasuh dan ditoskan)
5 cawan air (guna cawan yang sama semasa menyukat beras)
1 sup bunjut
1 sudu kecil perasa Tumix Ayam
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
1 sudu kecil pewarna kuning telur (yellow egg) – untuk menguningkan nasi
Daun pandan disimpul
4 sudu besar margerin untuk menumis
Bawang goreng
Bahan-bahan B (ditumis):
1 biji bawang besar dicincang
2 biji bawang putih dicincang
2 inci halia dihiris nipis
2 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang serai dititik
Penyediaannya:
1. Basuh beras dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan periuk elektrik. Bila periuk telah panas masukkan margerin dan tunggu sehingga cair.
3. Selepas itu tumis bahan-bahan B sehingga naik bau.
4. Masukkan 5 cawan air, sup bunjut, daun pandan, garam, gula, pewarna kuning, dan perasa Tumix ayam. Kacau rata dan tunggu sehingga mendidih.
5. Masukkan beras dan kacau rata. Masak nasi seperti biasa menggunakan periuk elektrik.
6. Bila nasi telah kering, kaup balikkan. Biarkan periuk elektrik dalam keadaan `warm’.
7. Semasa menghidang nasi, taburkan bawang goreng di atasnya...
(RESEPI dr sesaorang yg dh tk ingat namanya... sesuai dimakan dngn sambal tumis udang, sotong, sotong kering atau ikut selera sendiri...)
kalau bonda masak nasi kuning nii.. pasti anak2 berulangkali makan nasi.... seperti tak puas...
happy bila tngok anak2 makan dn minta nk tambah... Alhamdulillah...
kalau bonda masak nasi kuning nii.. pasti anak2 berulangkali makan nasi.... seperti tak puas...
happy bila tngok anak2 makan dn minta nk tambah... Alhamdulillah...
No comments:
Post a Comment