BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
2 cawan tepung gandum
3 cawan santan
3 helai daun pandan
secubit garam
sedikit pewarna hijau
BAHAN INTI KUIH :
Gula secukupnya
CARA MEMASAK :
~Blender daun pandan bersama santan dan tapis..
~Kemudian campur dan masukkan tepung gandum, telur, garam dan santan kedalam blender dan kisar semua bahan sehingga sebati . Tapis utk memastikan adunan tidak berketul .
~Bila adunan siap masukkan ke dalam acuan yang telah dipanaskan dn disapu dngan sedikit minyak supaya mudah ditanggalkan nanti.
~ Isikan gula ditengahnya. Tutup acuan dgn tudung periuk,tunggulah hingga masak. Gunakan api yg perlahan supaya kuih tu tak mudah hangit bawahnya.
~ Angkat dan boleh lah lekatkan sepasang2.
Inilah kuih yg paling Asyraf suka... kalau bonda siapkan waktu mlm untuk sarapan pagi...
bonda pasti kecewa diawal pagi sbb Asyraf dh kerjakan ditengah malam.. .. tpi bonda puas...
Asyraf tk prnah tolak apa yg bonda masak .... walaupun ringkas tpi Asyraf ttp berselera....
Inilah kuih yg paling Asyraf suka... kalau bonda siapkan waktu mlm untuk sarapan pagi...
bonda pasti kecewa diawal pagi sbb Asyraf dh kerjakan ditengah malam.. .. tpi bonda puas...
Asyraf tk prnah tolak apa yg bonda masak .... walaupun ringkas tpi Asyraf ttp berselera....
No comments:
Post a Comment